De Internationale Scheldecommissie (ISC) is een intergouvernementele instantie die streeft naar een duurzaam beheer van het Scheldedistrict. In deze commissie zetelen de regeringen van Frankrijk, België, het Waalse Gewest, het Vlaamse Gewest, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Nederland. Op 29 en 30 augustus kwam de ISC samen voor een tweedaagse. Ook op het programma: een bezoek aan de Kalkense Meersen.

 

Boottocht met presentatie

 

Naast een aantal presentaties stond er op maandag 29 augustus een bezoek aan de Kalkense Meersen gepland. Dat is een deelproject van de eerste uitvoeringsfase van het Sigmaplan. Vanuit Gent namen de deelnemers de boot richting Wichelen. Aan boord werden ze getrakteerd op een lunch en konden ze genieten van het prachtige Scheldelandschap.

 

Tijdens de boottocht gaf Hans De Preter, celhoofd Investeringen bij De Vlaamse Waterweg nv, een presentatie over het Sigmaplan. Over het ontstaan, de pijlers, het originele Sigmaplan en de update ervan. Daarnaast gaf hij een overzicht van de realisaties en de uitdagingen van morgen en zoomde hij in op het specifieke projectgebied van de Kalkense Meersen.

 Openbaar veer Schellebelle

Wandeling in projectgebied

 

Aan het veer van Schellebelle werden de deelnemers opgewacht door Dominiek Decleyre van het Agentschap voor Natuur & Bos. Hij is projectleider voor de cluster Kalkense Meersen. Samen met hem maakten de deelnemers een wandeling doorheen het gebied. Zo konden ze zelf ervaren welke (getijden)natuur er ontstaat en welke voordelen die met zich meebrengt op het vlak van veiligheid, biodiversiteit en recreatie. Na de wandeltocht keerden de deelnemers terug naar Gent voor de rest van het programma.

 

Wandeling binnengebied Kalkense Meersen