Infoavond over knijtenproblematiek in Wichelen

De afgelopen maanden speelde de problematiek van de knijten weer op in de buurt van het gebied Wijmeers in Berlare. Vorige zomer kreeg de regio ook al te maken met een knijtenplaag. Het is een grote uitdaging om dit probleem aan te pakken. Tijdens een infoavond op 27 november in het Sociaal Huis werden de inwoners van Wichelen op de hoogte gebracht van de uitgevoerde en de geplande acties.

Knijten komen van oudsher voor op en langs de Schelde. Door de vervuiling van de Schelde vorige eeuw, vielen hun aantallen echter sterk terug. Dat ze de laatste jaren opnieuw opduiken, toont aan dat de waterkwaliteit sterk verbeterd is. Dat is op zich goed nieuws voor het leven in de Schelde, maar knijten zorgen ook voor heel wat overlast, zoals in Wichelen. Het aanpakken van het knijtenprobleem vereist gebiedsspecifiek maatwerk. Er wordt onderzoek gedaan naar oplossingen op lange termijn in combinatie met maatregelen die uitgetest kunnen worden op korte termijn.

Welke maatregelen werden al genomen?

Het lokaal bestuur heeft in samenwerking met De Vlaamse Waterweg nv, Natuur en Bos van de Vlaamse overheid en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen al verschillende acties ondernomen om de overlast van deze plaag te bestrijden. Zo werden er afgelopen zomer speciale knijtenvallen geplaatst om de problematiek in kaart te brengen en een overzicht te krijgen van het aantal knijten.

Het proefproject toonde aan dat de vallen geschikt zijn om knijten te vangen, maar dat ze bij zware overlast onvoldoende helpen. Daarom zijn bijkomende maatregelen op het terrein nodig. De Vlaamse Waterweg nv liet de afgelopen maanden al een bijkomende geul graven in het westelijke deel van de ontpoldering van Wijmeers, om voor meer stroming te zorgen (zie foto). Dat moet het gebied minder aantrekkelijk maken voor de knijt om zijn eitjes te leggen. De resultaten van deze ingrepen zullen volgend jaar merkbaar worden.

Wat in 2020?

Volgend jaar staan er extra graafwerken op het programma, in het midden en in het oosten van Wijmeers. Ook die zullen een invloed hebben op de waterhuishouding in de ontpoldering. Bovendien zullen vroeg op het jaar, vermoedelijk in maart, twee grote vallen van een nieuwe type in de ontpoldering geplaatst worden om de eerste volwassen knijten snel te vangen. Er zijn meerdere generaties knijten per jaar, en als hun aantal vanaf het begin van het ‘knijtenseizoen’ beperkt kan worden, is de kans kleiner dat de populatie buitensporige proporties aanneemt.

Daarnaast zullen in de tuinen aan de overkant van de Schelde kleine vallen geplaatst worden. Die vormen samen een gordel die moet voorkomen dat de knijten zich verder kunnen verspreiden. Zowel de twee grote vallen in de ontpoldering als de kleine vallen in de tuinen zijn van een nieuw type en moeten de knijten doeltreffend verminderen. Tegelijkertijd zullen ook nog steeds de vallen ingezet worden die dit jaar al gebruikt werden, de gekende ‘Mosquito Magnets’. Die worden gebruikt om te monitoren en om de aantallen in te schatten. Zo kan de effectiviteit van de nieuwe vallen op een objectieve manier gemeten worden.

Verwacht wordt dat de knijtenproblematiek zal verminderen naarmate het gebied verder evolueert. In een getijdennatuurgebied zoals de ontpoldering van Wijmeers groeit op termijn wilgenvloedbos, en zal er minder open slik zijn (dat ideaal leefgebied is voor de knijt). Het open slik zie je vooral in de beginjaren van een ontpoldering. De verbossing de komende jaren zal dus voor een vermindering van de knijten zorgen.

Gerelateerd nieuws

  • Grote Nete, 2023, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Bodemonderzoek naar historische verontreiniging Grote Nete verdergezet

    22 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Groot Broek, Durmevallei, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Start nieuwe fase werken Groot Broek

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Klein Broek, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Knijtenmonitoring in Klein Broek Temse

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • In- en uitwateringssluis Grote Wal, ©De Brandt
    Lees verder
    Fotoreportage

    In- en uitwateringssluis Grote Wal - project Wal-Zwijn

    10 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Mushaag in het Mondingsgebied van de Grote Nete, ©Renaat Myny
    Lees verder
    Persbericht

    De inrichtingswerken in Mushaag zijn klaar

    3 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Tielrodebroek, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Aftellen naar de herprofilering van de ringdijk in Tielrodebroek

    28 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Archeologisch proefsleuvenonderzoek Bastenakkers
    Lees verder
    Persbericht

    Archeologisch proefsleuvenonderzoek in Bastenakkers

    21 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Kloosterbeemden in 2023, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Kloosterbeemden krijgt rietmoeras, wandellus en uitkijktoren

    12 maart 2024

    Lees verder Lees verder
mail

Op de hoogte blijven?
Schrijf je nu in op de nieuwsbrief.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het Sigmaplan? Schrijf je dan in voor de digitale nieuwsbrief.

Schrijf me in voor de nieuwsbrief

help_outline

Nog vragen?
Contacteer ons.

Heb je nog een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op en we helpen je zo snel mogelijk verder.

Ga naar contact