Info- en netwerkmoment Sigmaplan 2013

Vandaag verwelkomen Waterwegen en Zeekanaal NV (W&Z) en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) de gemeenten van het Sigmaplan op een netwerkmoment. De setting: het Oost-Vlaamse Wichelen, waar met de ingebruikneming van het projectgebied Bergenmeersen zopas een wereldprimeur werd opgetekend. Wim Dauwe, afdelingshoofd afdeling Zeeschelde van W&Z: ”Het Sigmaplan levert dankzij de intensieve samenwerking op het terrein vandaag al reële voordelen op voor alle Vlamingen.”

Vlaanderen tegen 2030 beter beschermen tegen overstromingen uit de getijdenrivieren, Europees beschermde natuur in ere herstellen en het Scheldegebied nog attractiever maken voor recreanten. De doelstellingen van het Sigmaplan zijn actueler dan ooit. Ze worden stap voor stap gerealiseerd, maar vandaag laten W&Z en het ANB de gemeentebesturen op het terrein kennismaken met de resultaten die het Sigmaplan nu al verwezenlijkt. Dat netwerkmoment past wonderwel in de filosofie van het Sigmaplan. Vanaf de ontwerpfase investeren W&Z en het ANB in constructief overleg met de partners op het terrein, om zo tot gedragen inrichtingsprojecten te komen.

Wim Dauwe: “Infrastructuurwerken als het Sigmaplan grijpen in op de ruimte en dat ligt altijd gevoelig. Daarom gaan we te werk met het volste respect voor de gebruikers. Overleg met de lokale besturen en sectoren als landbouw, natuur en recreatie zit ingebakken in de werkstructuur van het Sigmaplan. Zo realiseert het Sigmaplan zijn ambities: een waterveilig, natuurlijk, aantrekkelijk en economisch gezond Scheldegebied.”

Vlaamse knowhow

Vandaag zet het Sigmaplan de schijnwerpers op het Sigmaproject Cluster Kalkense Meersen, dat zich afspeelt langs de Schelde in Berlare, Laarne, Wetteren en gastgemeente Wichelen. In verschillende deelgebieden zijn nu Sigmawerken aan de gang: allemaal onderdelen van een vindingrijk veiligheids- en natuurproject voor de regio.

Het gecontroleerde overstromingsgebied met gereduceerd getij Bergenmeersen, onderdeel van de cluster, is sinds dit voorjaar operationeel. Via een vernuftig sluizensysteem stroomt hier dagelijks een beetje getij binnen. Zo kan Bergenmeersen uitgroeien tot een thuis voor Europese topnatuur. Via een vlonderpad kunnen wandelaars al dat moois van dichtbij bewonderen.

Lieven Nachtergale, projectleider Scheldeproject bij het ANB: “Het gecontroleerde overstromingsgebied met gereduceerd getij wordt hier voor het eerst op deze schaal toegepast. Het gebied is een toonbeeld van Vlaamse knowhow, zowel op waterbouwkundig als ecologisch vlak. Vlaamse en internationale wetenschappers volgen er het functioneren van het gebied en het ontluiken van de zeldzame getijdennatuur op de voet. Al na een maand werd vastgesteld dat het gebied fungeert als paaiplaats voor heel wat vissoorten en als trekpleister voor zeldzame vogels.”

Europese doelstellingen

Ook op andere plaatsen in Vlaanderen levert het Sigmaoverleg met de lokale partners fraaie resultaten op. In Kruibeke start eind volgend jaar het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen op; dat zal Vlaanderen vijf keer beter beschermen tegen overstromingen. In Antwerpen werkt W&Z samen met de stad aan een grootscheepse herinrichting van de Scheldekaaien. Ook op tal van andere plaatsen langs de Schelde en in de valleien van de Durme, Dijle, Demer, Nete, Kleine Nete en Grote Nete staan gecombineerde veiligheids- en natuurprojecten op stapel.

Telkens komen die projecten tot stand via een intensieve dialoog met de gebruikers en de lokale actoren. De resultaten van die lokale samenwerking dragen op hun beurt bij tot bovenlokale en Europese doelstellingen.

Lieven Nachtergale: “Vlaanderen werkt hard aan het behalen van de Europese natuurdoelen voor de instandhouding van planten, dieren en habitats in het kader van Natura 2000. Hier in Bergenmeersen kan iedereen met eigen ogen zien dat het Sigmaplan daar een stevige hand bij helpt.”

Wim Dauwe: “De zware overstromingen in Centraal-Europa dit voorjaar hebben ons opnieuw met de neus op de feiten gedrukt: in heel Europa is waterveiligheid een topprioriteit. Met het Sigmaplan werken we samen aan een Vlaanderen waar het veilig én aangenaam wonen, werken en leven is.

Gerelateerd nieuws

  • Tielrodebroek, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Aftellen naar de herprofilering van de ringdijk in Tielrodebroek

    28 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Archeologisch proefsleuvenonderzoek Bastenakkers
    Lees verder
    Persbericht

    Archeologisch proefsleuvenonderzoek in Bastenakkers

    21 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Kloosterbeemden in 2023, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Kloosterbeemden krijgt rietmoeras, wandellus en uitkijktoren

    12 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Wal-Zwijn in 2023, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Bouw overloopdijk in gecontroleerd overstromingsgebied Wal-Zwijn gestart

    20 februari 2024

    Lees verder Lees verder
  • Lees verder
    Persbericht

    Opstart volgende fase aanleg gecontroleerd overstromingsgebied Heindonk - Tien Vierendelen

    11 februari 2024

    Lees verder Lees verder
  • Groot Schoor, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Vrederechter verklaart klacht rond knijtenprobleem ongegrond

    9 februari 2024

    Lees verder Lees verder
  • Golftest mobiele waterkering, ©Thomas Bruyninckx
    Lees verder
    Persbericht

    Positieve golftest voor de toekomstige mobiele waterkering Scheldekaaien

    7 februari 2024

    Lees verder Lees verder
  • Lees verder
    Persbericht

    Samenwerking in de Demervallei had wel degelijk een impact op de wateroverlast van begin januari.

    1 februari 2024

    Lees verder Lees verder
  • Zammelsbroek
    Infopunt Zammelsbroek ©Motion Planet
    Lees verder
    Persbericht

    Nieuw infopunt biedt inkijk in de ontwikkeling van natte natuur in Zammelsbroek

    27 januari 2024

    Lees verder Lees verder
mail

Op de hoogte blijven?
Schrijf je nu in op de nieuwsbrief.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het Sigmaplan? Schrijf je dan in voor de digitale nieuwsbrief.

Schrijf me in voor de nieuwsbrief

help_outline

Nog vragen?
Contacteer ons.

Heb je nog een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op en we helpen je zo snel mogelijk verder.

Ga naar contact