Gemeente Heist-op-den-Berg en vzw Kempens Landschap hebben grootse plannen voor het kasteeldomein Hof ter Laken langs de Grote Nete in Booischot. Het licht staat op groen om het domein op te waarderen en open te stellen voor het publiek.

Vorige week viel op de gemeenteraad van Heist-op-den-Berg een belangrijke beslissing over het kasteeldomein Hof ter Laken langs de Grote Nete in deelgemeente Booischot: gemeente Heist-op-den-Berg en vzw Kempens Landschap kunnen eindelijk Hof ter Laken kopen. De gemeente wordt officieel eigenaar en Kempens Landschap erfpachter. “Al veertien jaar lang streeft onze gemeente ernaar om het kasteeldomein in Booischot te kunnen openen voor onze inwoners en bezoekers. Het dossier kende in het verleden hoogtes en laagtes, maar we zijn er samen met Kempens Landschap altijd in blijven geloven. Ik ben dan ook zeer blij dat er eindelijk een doorbraak voorligt”, liet burgemeester van Heist-op-den-Berg Luc Vleugels weten.

Verborgen parel

Het domein van 30 hectare was eeuwenlang in handen van de adellijke familie de Gruben. Naast het kasteel vind je er een koetshuis, boswachterswoning, ommuurde moestuin, ijskelder met paviljoen … Het kasteelpark telt ook enkele eeuwenoude eiken. Hof ter Laken is trouwens niet de enige erfgoedparel in Heist-op-den-Berg. De gemeente kan onder meer uitpakken met het middeleeuwse Hof van Riemen en het 14de-eeuwse landgoed het Pelgrimhof.

Speelbos

Voor de concrete invulling van de gebouwen op het domein gaan de gemeente en Kempens Landschap op zoek naar privépartners. Er zijn tal van ideeën, zoals horeca en wellness. Op korte termijn kunnen de partners al wel het park openstellen voor het publiek en de doorgang naar de Grote Nete mogelijk maken. Ze willen wandelpaden aanleggen in de bossen, een speelbos aanleggen en de moestuin en waterpartijen herstellen.

Grote Netevallei transformeert

Hof ter Laken ligt in de vallei van de Grote Nete, die we met het Sigmaplan de komende jaren onder handen zullen nemen. Dat doen we om de regio beter te beschermen tegen overstromingen. We geven de Grote Nete ruimte om te overstromen in waterbuffergebieden en herstellen de verbinding tussen de rivier en haar zijwaterlopen. Bovendien creëren we in de hele vallei meer ‘natte natuur’. Denk aan bloemrijke graslanden en rietland. Een boost voor de biodiversiteit! Maar die natuur heeft ook een veiligheidsfunctie. Ze werkt als een spons en houdt zo water vast. Ook fietsers en wandelaars leggen we in de watten, met nieuwe fiets- en voetgangersbruggen en verbeterde knooppunten.