Ploeter door getijdennatuur en leer bij van experts tijdens de opleiding Rivierkenner. Na deze cursus kennen de Schelde, Rupel, Dijle, Zenne en Nete geen geheimen meer voor jou.

Wat zijn de kenmerken van een zoetwatergetijdenrivier? Wat zijn slikken en schorren, en waarom zijn ze zo belangrijk? Welke dieren en planten leven er? Hoe leefde de mens vroeger samen met deze rivieren en hoe gaan we er nu en in de toekomst mee om? Tijdens drie boeiende avonden vertellen experts ter zake over diverse aspecten van zoetwatergetijdenrivieren: ecologie, biodiversiteit, natuurontwikkeling, cultuurhistorie, waterbeheersing en ruimtelijke planning.

Tussen de lezingen door trek je naar buiten: ervaren gidsen leiden je rond in de Rupelstreek, je bezoekt enkele Sigmaprojecten, ploetert door de getijdennatuur van het Verdronken Land van Saeftinghe en maakt een boottocht.

Organisatie

De opleidingsreeks Rivierkenner is een organisatie van Regionaal Landschap Rivierenland, Toerisme Rupelstreek en Natuurpunt Rupelstreek, met financiële steun van de Provincie Antwerpen en in samenwerking met volgende partners: gemeenten Hemiksem, Niel en Rumst, Stad Mechelen, Universiteit Antwerpen onderzoeksgroep ECOBE, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, het Agentschap voor Natuur en Bos, het Waterbouwkundig Laboratorium en De Vlaamse Waterweg.

Praktisch

De cursus vindt plaats tussen 7 januari en 14 maart 2020. Het programma vind je hier. De deelnameprijs bedraagt 75 euro. Schrijf je in via de website van Regionaal Landschap Rivierenland.