Een Europees rapport neemt het Vlaamse Sigmaplan als voorbeeld voor de aanpak van klimatologische veranderingen. Het Sigmaplan denkt immers vanuit ecosystemen, betrekt alle belanghebbenden en blijft aanpasbaar, zo meldt De Standaard (30/04/2013).

België zal met meer neerslag en dus meer overstromingen af te rekenen krijgen. ‘Groene’ maatregelen – ingrepen in natuur en landschap – zullen niet volstaan. Dat stelt het rapport van het Europese Milieuagentschap (EEA), dat pleit voor ‘grijze’ ingrepen via technologie, en ‘zachte’ maatregelen door anders te gaan leven.

Het rapport verwijst onder meer naar het Sigmaplan voor het beheer van het Scheldebekken, omdat het Sigmaplan denkt vanuit ecosystemen, alle belanghebbenden actief betrekt en aanpasbaar blijft. De EEA vindt het Sigmaplan een voorbeeld van hoe het moet, onder andere omdat Vlaanderen de moed heeft gehad zich aan te passen aan nieuwe wetenschappelijke inzichten. Vlaanderen heeft een reeks maatregelen al doorgevoerd. Ook onpopulaire maatregelen, zoals gronden teruggeven aan de rivier.


Klik hier om het volledige artikel te lezen.