Het bedrijventerrein Eiland Zwijnaarde heeft zijn naam niet gestolen: de bedrijfszone wordt omringd door het Kanaal van Zwijnaarde, de Ringvaart en de Tijarm, een gedeelte van de historische Schelde. In het kader van het Sigmaplan voeren we werken uit op de rechteroever van de Tijarm. 

Hogere dijk, betere bescherming

Het bedrijventerrein Eiland Zwijnaarde ligt genesteld aan het klaverblad van de E40 en de E17 (Gent-Merelbeke). Om het terrein beter te ontsluiten, wordt er tegen eind volgend jaar een gloednieuwe betonnen fietsbrug gebouwd. Die is meer dan 6 meter breed en overspant met haar 88,5 meter de Tijarm.

In het kader van het Sigmaplan voeren we op de rechteroever van de Tijarm over ongeveer 400 meter werken uit. De dijk waarop de nieuwe brug aansluit, wordt verhoogd tot 8 meter TAW en beschermt Merelbeke tegen overstromingen van de Schelde. Dat is nodig, want het getij en de hoge waterstanden, die veroorzaakt worden door stormen op de Noordzee, reiken helemaal tot in Merelbeke.

Veiligheid en bereikbaarheid dankzij een fietsbrug

De nieuwe fietsbrug zorgt voor een veilige verbinding tussen Eiland Zwijnaarde en de Zwijnaardsesteenweg in Merelbeke. Ze moet ook voorkomen dat het wegennet verder dichtslibt. Het bedrijventerrein is namelijk in volle ontwikkeling en het verkeer in de regio verloopt op piekmomenten niet altijd even vlot.

Daarnaast verkort de brug de fietsafstand van Merelbeke tot Eiland Zwijnaarde met maar liefst 2 kilometer. Dat moet werknemers stimuleren om vaker de fiets te kiezen voor hun woon-werkverplaatsingen. Maar de brug is ook een cadeau voor recreatieve fietsers. Door het jaagpad op de rechteroever aan te sluiten op de nieuwe fietsbrug, maakt ze deel uit van het ruimere fietsnetwerk van Gent, Merelbeke en de omliggende gemeentes.