Loslopende honden kunnen heel wat schade aanrichten in natuurgebieden. Nu het broedseizoen is aangebroken, zijn loslopende viervoeters zeker uit den boze. Ga je graag wandelen met je hond? Hou hem dan aan de lijn.

Om Vlaanderen te beschermen tegen overstromingen en zeldzame riviernatuur te herstellen, leggen we naast de Schelde en haar zijrivieren gecontroleerde overstromingsgebieden aan en ontpolderen we zorgvuldig gekozen zones, zodat de rivieren meer ruimte hebben om te stromen. De riviervalleien krijgen er ook wetlands bij, waar ‘meersen’ of waterrijke landschappen met zeldzame dieren en planten ontstaan. Die natuurontwikkeling vraagt heel wat inspanningen, daarom rekenen we op de goodwill van bezoekers van de Sigmagebieden. Vooral loslopende honden blijken voor heel wat verstoring te zorgen.

Honden welkom, maar aan de leiband

“In de meeste natuurgebieden is je hond welkom, op voorwaarde dat hij aan de leiband loopt. Daar zijn een paar goede redenen voor, ook al is je hond goed getraind en zou hij geen vlieg kwaad doen”, zegt Frans Van Havermaet van Natuurpunt Waasland.

“Honden kunnen, hoe klein ook en zeker als ze loslopen, hinderlijk zijn voor andere bezoekers. Soms zijn mensen gewoon bang van loslopende honden. Heel vaak zijn hondeneigenaars zich niet bewust van de verstorende impact die zo een loslopende hond heeft op de in het wild levende dieren.”

Roofdier

“Veel in het wild levende dieren zien in een hond een roofdier, net als een vos of wolf”, stelt Van Havermaet. “In open landschappen leven heel wat dieren op de grond en zij moeten voortdurend op hun hoede zijn voor aanvallers. Bij loslopende honden kunnen wilde dieren niet voorspellen of ze een risico lopen of niet en nemen ze het zekere voor het onzekere en vluchten verschrikt weg. Heel vaak achterna gezeten, gedreven door zijn jachtinstinct, door de loslopende hond.”

“In meer gesloten landschappen, zoals bossen, is de verstoring minder groot. Daar zijn het vooral de grotere zoogdieren die gealarmeerd zullen zijn door de aanwezigheid van een hond. Aangelijnd valt die verstoring nogal mee. Maar loopt de hond los, dan wordt er vaak wel verstoring veroorzaakt waardoor reeën en hazen worden opgejaagd. Daardoor raken ze vaak verstrikt in prikkeldraad verderop”, legt Van Havermaet uit.

“In weidegebieden moeten we bovendien rekening houden met grazers. Vooral schapen, maar ook jonge kalfjes van grazend vee zijn kwetsbaar voor honden. Zwemmende honden storen op hun beurt de watervogels die tijdens de trekperiode uitrusten in de vallei. Telkens als vogels uit angst opvliegen, verliezen ze energie die ze nodig hebben om hun reis tot een goed einde te brengen”, verduidelijkt Van Havermaet.

Afgebakende zones

Frans Van Havermaet betreurt dat nog veel wandelaars hun viervoeters los laten lopen in de projectgebieden van het Sigmaplan en in andere natuurgebieden, want dat kan de natuurontwikkeling in gevaar brengen.

“Ik ben niet enkel een natuurliefhebber, maar ook een hondenliefhebber, en ik heb jarenlang als instructeur les gegeven in een hondenschool. Als ik ging wandelen met mijn hond dan was die steeds aangelijnd, ook buiten de natuurgebieden. Meer afgebakende zones waar honden vrij kunnen lopen zijn een belangrijke meerwaarde, en als ze gelegen zijn naast een natuurgebied zijn dat meteen twee vliegen in één klap.”

Meer info? www.natuurenbos.be/hondenaandelijn 

In Het Sigmagebied Polders van Kruibeke vind je 3000 vierkante meter hondenloopzone.