De Bunt verwelkomt galloways

De Bunt in Hamme wordt omgevormd tot een gecontroleerd overstromingsgebied met gereduceerd getij. Het gebied kan bij stormtij overtollig rivierwater opvangen en er zal unieke zoetwatergetijdennatuur tot ontwikkeling komen. Het duurt nog enkele jaren voor De Bunt zijn functie als klimaatbuffer kan vervullen. In afwachting daarvan zet Natuurpunt op vraag van De Vlaamse Waterweg nv galloways in om het terrein te onderhouden. Gisteren maakten deze zelfredzame runderen hun opwachting in De Bunt. 

Hans Quaeyhaegens, projectingenieur bij De Vlaamse Waterweg nv: “Voordat De Bunt in werking kan treden als gecontroleerd overstromingsgebied met gereduceerd getij, moet er nog heel wat werk verzet worden. Nog op de planning: de aanleg van de in- en uitwateringssluizen en het verlagen van de Schelde- en Durmedijk tot ‘overloopdijk’. Over die dijk zal overtollig rivierwater uit de Durme en de Schelde in het gebied stromen, waar het opgevangen wordt.”

“In afwachting van de afwerking van het gebied stomen we het terrein zo goed mogelijk klaar voor het moment waarop De Bunt in werking treedt. We willen vermijden dat het gebied, dat eerder volledig werd vrijgemaakt om de toekomstige getijdennatuur alle kansen te geven, spontaan dichtgroeit. Daarom passen we een ‘overgangsbeheer’ toe.”

Kempische galloways in het Waasland  

Voor dat overgangsbeheer schakelde De Vlaamse Waterweg nv de hulp in van Natuurpunt Waasland kern Hamme. Frans Verschelden van Natuurpunt: “We beslisten samen met de projectleiders van het Sigmaplan welke sterk verruigde stukken grond we best omzetten naar grasland. Daarnaast zetten we twaalf gallowayrunderen in als grazers. ‘Winterharde’ galloways eten niet alleen grassen, maar ook bramen, takken en twijgen. De dieren werden gisteren gevangen in de Kalmthoutse Heide en naar hier vervoerd.”

“De voorbije maanden hebben we hard gewerkt om  de nodige omheiningen te plaatsen. In eerste instantie laten we de galloways grazen in het noordelijke gedeelte van het gebied. In het zuidelijke deel is eerst nog extra voorbereidend werk aan de omheining nodig. De galloways blijven in principe staan tot in maart volgend jaar. Voor het begin van het broedseizoen worden ze teruggebracht naar de Kalmthoutse Heide, om broedende vogels niet te storen. Volgende zomer, na het broedseizoen, worden er koeien – geen galloways – op het terrein gezet. Pas volgende winter keren de galloways terug.”

Deel van een groter geheel

De transformatie van De Bunt kadert in het Sigmaplan. Met dat plan willen De Vlaamse Waterweg nv en Natuur en Bos van de Vlaamse overheid Vlaanderen beter beschermen tegen overstromingen uit de Schelde en haar bijrivieren én de riviernatuur een boost geven.

Bij hoge waterstanden op de Schelde en de Durme als gevolg van stormtij kan De Bunt overtollig rivierwater opvangen. Als gevolg komt het water verder stroomopwaarts lager te staan en neemt de druk op de dijken af. Bovendien stroomt langs de in- en uitwateringssluizen tweemaal per dag water in en uit het gebied, op het ritme van het getij. Zo ontwikkelt zich zeldzame zoetwatergetijdennatuur.

In het verweer tegen de klimaatverandering

Door de klimaatverandering stijgt het niveau van de zeespiegel en komen extreme weersomstandigheden vaker voor, waardoor het risico op overstromingen toeneemt. De Schelde en de Durme zijn daar door hun open verbinding met de zee en het uitgesproken getij zeer gevoelig voor. Troeven in de strijd tegen de klimaatverandering zijn gecontroleerde overstromingsgebieden, ontpolderingen en andere veerkrachtige natuurgebieden aan het water die gerealiseerd worden in het kader van het Sigmaplan.

Met het Europese project LIFE Sparc slaan Natuur en Bos, De Vlaamse Waterweg nv, het Regionaal Landschap Schelde-Durme en het Waterbouwkundig Laboratorium de handen in elkaar om het Sigmaplan een extra duwtje in de rug te geven en de Scheldevallei beter te wapenen tegen de klimaatverandering. Via LIFE Sparc is er extra financiering voor het Sigmaplan en wordt de kennis die de partners dagelijks opdoen gedeeld met andere landen. Het Sigmagebied De Bunt maakt deel uit van dit project. 

Image

Gerelateerd nieuws

  • Grote Nete, 2023, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Bodemonderzoek naar historische verontreiniging Grote Nete verdergezet

    22 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Groot Broek, Durmevallei, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Start nieuwe fase werken Groot Broek

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Klein Broek, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Knijtenmonitoring in Klein Broek Temse

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • In- en uitwateringssluis Grote Wal, ©De Brandt
    Lees verder
    Fotoreportage

    In- en uitwateringssluis Grote Wal - project Wal-Zwijn

    10 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Mushaag in het Mondingsgebied van de Grote Nete, ©Renaat Myny
    Lees verder
    Persbericht

    De inrichtingswerken in Mushaag zijn klaar

    3 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Tielrodebroek, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Aftellen naar de herprofilering van de ringdijk in Tielrodebroek

    28 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Archeologisch proefsleuvenonderzoek Bastenakkers
    Lees verder
    Persbericht

    Archeologisch proefsleuvenonderzoek in Bastenakkers

    21 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Kloosterbeemden in 2023, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Kloosterbeemden krijgt rietmoeras, wandellus en uitkijktoren

    12 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Wal-Zwijn in 2023, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Bouw overloopdijk in gecontroleerd overstromingsgebied Wal-Zwijn gestart

    20 februari 2024

    Lees verder Lees verder
mail

Op de hoogte blijven?
Schrijf je nu in op de nieuwsbrief.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het Sigmaplan? Schrijf je dan in voor de digitale nieuwsbrief.

Schrijf me in voor de nieuwsbrief

help_outline

Nog vragen?
Contacteer ons.

Heb je nog een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op en we helpen je zo snel mogelijk verder.

Ga naar contact