Weet jij hoe het gesteld is met onze rivieren? En welke rol ze spelen in ons leven? Je ontdekt het tijdens de wandeling ‘Beweeg met de Demer’ in Diest, met bijzondere haltes en leuke luisterverhalen. Download de Izi.TRAVEL app en zet je wandelschoenen al maar klaar!

Wereldwaterdagen

De wandeling met luisterverhalen wordt georganiseerd door De Vlaamse Waterweg en De Watergroep en is beschikbaar vanaf midden maart. De wandeling sluit aan bij de Vlaamse Waterdagen die lopen van 20 tot 28 maart 2021. Deze dagen staan volledig in het teken van water: het ideale moment dus om onze rivieren eens in de kijker te zetten. Want ze zijn nu eenmaal belangrijk. Ze bieden ons niet alleen water, maar ook natuur en rust. 

Waterrijke luisterwandeling

Tijdens deze wandeling van zo'n 8,5km ontdek je de geheimen van de rivier. We verzamelden de leukste weetjes over de openlegging van de Demer, de grondwaterwinning Zichem Vinkenberg, hoe het Sigmaplan de omgeving beschermt tegen overstromingen en nog zoveel meer.

Ga mee op ontdekking! De route start en eindigt aan de citadel in Diest. Het enige dat je vooraf hoeft te doen, is de app van izi.TRAVEL downloaden. Tijdens de wandeling ontvang je elke keer een melding via die app wanneer er een verhaal klaarstaat om te beluisteren. Opgelet, aan de citadel zijn momenteel wegenwerken. Let op de gewijzigde verkeerssituatie en wees voorzichtig. 

Wacht niet te lang om deze wandeling eens te proberen, want de verhalen zijn slechts een beperkte periode beschikbaar.

De route bestaat uit buggyvriendelijke paden, die ook voor geoefende rolstoelgebruikers vlot te doen zijn. Bekijk de route hier: 

Wandelroute

LIFE-project Belini

De wandeling wordt je aangeboden door De Vlaamse Waterweg en De Watergroep, in het kader van de campagne Fiere Rivieren. Die campagne valt onder het LIFE-project Belini. LIFE Belini wordt uitgevoerd binnen de grenzen van het internationaal stroomgebiedsdistrict van de Schelde. Omdat dit een van de meest dichtbevolkte gebieden in Europa is, staat het watersysteem onder grote druk. Het hele gebied is gevoelig voor overstromingen. Bovendien wordt het oppervlakte- en grondwater hier sterk beïnvloed door de industrie en intensieve landbouw. Hierdoor is het moeilijk om een goede watertoestand te bekomen. Daarom omvat dit project tal van maatregelen die niet alleen de waterkwaliteit en de biodiversiteit bevorderen, maar die ook het overstromingsrisico beperken.