Afgerond Sigmaproject in Lillo creëert veiligheid en nieuwe natuur

Waterwegen en Zeekanaal NV (W&Z) rondt deze week het Sigmaproject in de potpolder van Lillo af. Dit project is alvast een eerste stap in de bescherming van Lillo en omgeving tegen overstromingen vanuit de Schelde. Dankzij het project krijgt het Antwerps havengebied er straks bovendien een stuk waardevolle getijdennatuur bij. Omwonenden en bezoekers kunnen mee genieten.

In 2010 gingen in de potpolder van Lillo grootscheepse werken van start. De potpolder ligt net stroomopwaarts het fort van Lillo langs de Schelde. Rondom de potpolder (10 hectare) werd een ringdijk aangelegd van ruim een kilometer lang. Die ringdijk is op Sigmahoogte opgetrokken: hij is stevig en hoog genoeg om het achterliggende land ook bij extreme weersomstandigheden tegen het water te beschermen. De bestaande dijk langs de Schelde werd vervolgens doorgestoken, zodat het water de polder kan instromen. Deze week worden de werken afgerond en gaat het gebied open voor bezoekers.

Reinhilde Van Hooydonck, projectingenieur W&Z: “Met de voltooiing van de werken in de potpolder van Lillo is het eerste puzzelstuk van het geactualiseerde Sigmaplan gelegd. De werken zijn cruciaal voor de veiligheid van al wie er woont, werkt of leeft. En ook de natuur vaart er wel bij. Het gebied rond de haven van Antwerpen is immers een van de meest waardevolle natuurgebieden in Europa. Dankzij het Sigmaproject zal de functie van het havengebied als voedsel- en rustgebied voor duizenden trekvogels alleen maar versterken.”

Scheldeschorren en -slikken
Door de ontpoldering stroomt het Scheldewater het gebied voortaan in en uit. Hierdoor ontstaan slikken en schorren, en ontwikkelen zich her en der kreekjes: een feest voor watervogels en andere zeldzame dieren en planten. Die getijdennatuur is erg waardevol en uiterst zeldzaam in heel Europa. De Scheldeschorren en -polders in de haven van Antwerpen zijn cruciaal voor tal van trekvogels. Zij vinden hier op hun marathonvlucht van soms duizenden kilometers een stop- of pleisterplaats om te rusten en hun vetreserves aan te vullen. Het gebied is ook belangrijk voor talloze beschermde vogels, die er komen broeden. Daarom geniet de Antwerpse haven op Europees niveau de status van beschermd Vogelrichtlijngebied.

Genieten van uitzonderlijke natuur
Ook de omwonenden en bezoekers genieten mee van de uitzonderlijke natuur in de potpolder van Lillo. Via de dienstweg over de ringdijk kunnen wandelaars en fietsers al dat moois van dichtbij bewonderen. Een wandelpad, parallel langs de dijk, loodst wandelaars tot op het schiereiland midden in de ontpolderde zone. Dit eiland is toegankelijk voor bezoekers, behalve tijdens het broedseizoen, wanneer de vogels hun jongen grootbrengen. Het schiereiland is een restant van de voormalige Scheldedijk, die tussen de potpolder en de Schelde liep en die voor dit Sigmaproject werd afgebroken.

Bij de infovergadering over het Masterplan voor Lillo, net voor de start van de werken, werden de bewoners van Lillo geïnformeerd over de door W&Z geplande werkzaamheden. Hier kwamen ze alles te weten over het verloop van het project en het Sigmaplan. Tijdens de werken kregen ze meer uitleg via een infobord.

Wat is het Sigmaplan?
Iedereen die woont, werkt en leeft in de buurt van de Schelde en haar zijrivieren ook in de toekomst tegen overstromingen beschermen: dat is het uitgangspunt van het Sigmaplan. Door de rivier in bepaalde gebieden de ruimte te geven om te overstromen, zijn de omringende woonkernen beter beschermd. Die extra veiligheid geeft ook de natuur een boost en daar genieten planten, dieren én mensen met volle teugen van. Het Sigmaplan bestaat sinds 1977, maar werd geactualiseerd in 2005. Dat nieuwe Sigmaplan houdt rekening met recente wetenschappelijke inzichten en de klimaatwijziging.

Gerelateerd nieuws

  • Ketnet-Stormmuur
    Lees verder
    Persbericht

    Stormmuur in Antwerpen brengt bescherming! – Ketnet zoomt in

    15 mei 2024

    Lees verder Lees verder
  • Grote Nete, 2023, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Bodemonderzoek naar historische verontreiniging Grote Nete verdergezet

    22 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Groot Broek, Durmevallei, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Start nieuwe fase werken Groot Broek

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Klein Broek, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Knijtenmonitoring in Klein Broek Temse

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • In- en uitwateringssluis Grote Wal, ©De Brandt
    Lees verder
    Fotoreportage

    In- en uitwateringssluis Grote Wal - project Wal-Zwijn

    10 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Mushaag in het Mondingsgebied van de Grote Nete, ©Renaat Myny
    Lees verder
    Persbericht

    De inrichtingswerken in Mushaag zijn klaar

    3 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Tielrodebroek, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Aftellen naar de herprofilering van de ringdijk in Tielrodebroek

    28 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Archeologisch proefsleuvenonderzoek Bastenakkers
    Lees verder
    Persbericht

    Archeologisch proefsleuvenonderzoek in Bastenakkers

    21 maart 2024

    Lees verder Lees verder
mail

Op de hoogte blijven?
Schrijf je nu in op de nieuwsbrief.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het Sigmaplan? Schrijf je dan in voor de digitale nieuwsbrief.

Schrijf me in voor de nieuwsbrief

help_outline

Nog vragen?
Contacteer ons.

Heb je nog een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op en we helpen je zo snel mogelijk verder.

Ga naar contact