Tien amfibiepoelen, twintig vleermuiskasten, 150.000 vierkante meter jachtgebied voor de bruine kiekendief … Tien uitdagingen moeten bewoners, landbouwers en bedrijven motiveren om mee hun schouders te zetten onder het Grenspark Groot-Saeftinghe. De tweede ‘Grensparkchallenge’ kon vorige week afgevinkt worden: 50 ‘streekholders’ verzamelen.

Begin dit jaar lanceerden de partners van het Interreg-project Grenspark Groot-Saeftinghe tien Grensparkchallenges. Twee uitdagingen zijn intussen al geslaagd. Zo hebben een tiental landbouwers nieuw jachtgebied ontwikkeld voor de bruine kiekendief. En nu hebben 58 inwoners, ondernemers, bedrijven, boeren en beleidsmakers zich geëngageerd om mee na te denken over het DNA en de toekomst van hun streek. Wie die zogenaamde streekholders zijn? “Ondernemers die kansen zien, bewoners die durven meedromen over hun toekomstige achtertuin, boeren die meedenken over win-winsituaties voor landbouw en natuur, bedrijven als gastheer voor een groeiend aantal bezoekers … Kortom: believers die écht willen meezoeken, denken en doen om van het groeiende Grenspark een meerwaarde te maken voor alle betrokkenen”, zegt Richard Rozemeijer van Provincie Zeeland, een van de trekkers van het project.

Bubbels

Op donderdag 22 juni kwamen de streekholders en projectpartners samen om te toosten op de geslaagde challenge. Ze maakten van de gelegenheid gebruik om de verdere krijtlijnen van het grensparkconcept uit te tekenen. Richard Rozemeijer: “Tot na middernacht bleven de streekholders dromen over het grenspark van morgen. Zo ontstonden al interessante kruisbestuivingen tussen toekomstige grensparkgidsen, landbouwers, uitbaters van leuke belevenissen (zoals de zonnetrein) en nog veel meer veelbelovende initiatieven. De watertaxi die straks vanuit Antwerpen vertrekt geeft de toeristisch-recreatieve mogelijkheden vanzelfsprekend eveneens een stevige boost. En we staan nog maar aan het begin!”

De streekholders tonen hun hart voor de streek.

Unieke natuur

Het Grenspark Groot-Saeftinghe moet uitgroeien tot een van de grootste getijdennatuurgebieden van West-Europa. Het is een ambitieus project van acht Vlaamse en Nederlandse partners die de natuur in en rond het unieke natuurgebied het ‘Verdronken Land van Saeftinghe’ willen opwaarderen. Het project loopt nog tot 31 maart 2019.

Benieuwd welke uitdagingen nog op de agenda staan? Op www.grensparkchallenge.eu vind je ze allemaal!