10 leuke Sigma-uitjes tijdens de kerstvakantie

Trek je er graag op uit tijdens de wintervakantie? In de projectgebieden van het Sigmaplan valt heel wat te beleven!

  1. Watervogels spotten. Trek je stapschoenen aan en ga op zoek naar een fuut of een reiger. We maken onze overstromingsgebieden zo aantrekkelijk mogelijk voor watervogels, ook voor zeld-zame en bedreigde soorten. Onder meer in het Zennegat en in de Kalkense Meersen kun je watervogels bewonderen. In de Hedwige-Prosperpolder werd onlangs zelfs een zeearend gespot.
  2. Het nieuwe vlonderpad verkennen in de Polders van Kruibeke. Het houten knuppelpad over de Barbierbeekgeul verbindt het centrum van Kruibeke met de Scheldedijk. Het pad leidt naar een vochtig slik- en schorgebied vol plassen en geulen, vergeet dus je laarzen niet!
  3. Graffiti bewonderen langs de Schelde. De nieuwe, hogere waterkeringsmuur aan de Scheldelaan in Antwerpen is al een tijdje klaar. Graffitikunstenaars mochten de 900 meter lange muur langs beide zijden verfraaien. Zoek het rustige jaagpad op en geef je ogen de kost!
  4. De radartoren in Beveren beklimmen. De gemeente Beveren heeft er een attractie bij. Radartoren Ouden Doel biedt een prachtig uitzicht op het open landschap van de Hedwige-Prosperpolder. Sinds begin dit jaar helpt deze radartoren het scheepvaartverkeer op de Noordzee en de Westerschelde in goede banen te leiden.
  5. De watervallen van Kruibeke bezoeken. In de Polders van Kruibeke kun je elke dag tijdens hoogtij een 50 meter lange waterval aanschouwen. Het Scheldewater stroomt dan het overstromingsgebied binnen langs de inwateringssluis, waardoor de watervallen in werking treden. Kom een kwartiertje voor hoogtij, zo mis je zeker niets.
  6. Galloways spotten in De Bunt. Natuurgebied De Bunt in Hamme wordt omgevormd tot een gecontroleerd overstromingsgebied. In afwachting van de inrichtingswerken zorgen gallowayrunderen ervoor dat het vrijgemaakte gebied niet opnieuw dichtgroeit. De runderen zijn van oktober tot maart in De Bunt op bezoek. Bij het begin van het broedseizoen worden ze teruggebracht naar hun vaste stek, de Kalmthoutse Heide, zodat ze de broedende vogels niet storen.
  7. Flaneren over de Scheldekaaien. De Antwerpse Scheldekaaien strekken zich uit van het Droogdokkeneiland tot bedrijvenzone Blue Gate Antwerp. Momenteel vernieuwen we de historische kaaimuren: ze zijn in slechte staat, en de waterkering moet hoger om de stad tegen overstromingen te beschermen. Ter hoogte van Sint-Andries en Het Zuid zijn de werken al afgerond, met meer ruimte om te wande-len en te spelen. Ook het eerste deel van het Droogdokkenpark op het Eilandje is al klaar: het Belvédère, een groot groen uitkijkpunt van 2 hectare aan de Schelde.
  8. Wandelen langs kunstwerken. De nieuwe natuur in de Polders van Kruibeke prikkelt de zintuigen van heel wat kunstenaars. Op de ringdijk rond de Polders kun je onder meer de Arcade van Gijs Van Vaerenbergh bewonderen, een aaneenschakeling van stalen boogpoorten. Op de Scheldelei kom je oog in oog te staan met de houten CosmoGolem van Koen Vanmechelen, die symbool staat voor universele kinderrechten en diversiteit. En de sculptuur Poldersteen – die er nog maar een weekje staat – doet dienst als poortwachter van het natuurgebied.
  9. Wandelen in waterlanden. Op 14 december lanceerde Toerisme Oost-Vlaanderen ‘Waterlanden’, een wandelgids met zes routes op het wandelnetwerk Kalkense Meersen – Donkmeer. De routes zijn gemiddeld 10 kilometer lang en vertrekken elk vanuit een nabije dorpskern. De wandelingen sluiten goed op elkaar aan, zodat je ze vlot kunt combineren.
  10. Met de waterbus naar de Polders van Kruibeke. DeWaterbus brengt je van het Antwerpse Steenplein naar Kruibeke (en weer terug). De aanlegsteiger ligt vlak naast de Polders, waar je heerlijk kunt wandelen door adembenemend mooie natuur.

Gerelateerd nieuws

  • Groot Broek, Durmevallei, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Start nieuwe fase werken Groot Broek

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Klein Broek, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Knijtenmonitoring in Klein Broek Temse

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • In- en uitwateringssluis Grote Wal, ©De Brandt
    Lees verder
    Fotoreportage

    In- en uitwateringssluis Grote Wal - project Wal-Zwijn

    10 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Mushaag in het Mondingsgebied van de Grote Nete, ©Renaat Myny
    Lees verder
    Persbericht

    De inrichtingswerken in Mushaag zijn klaar

    3 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Tielrodebroek, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Aftellen naar de herprofilering van de ringdijk in Tielrodebroek

    28 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Archeologisch proefsleuvenonderzoek Bastenakkers
    Lees verder
    Persbericht

    Archeologisch proefsleuvenonderzoek in Bastenakkers

    21 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Kloosterbeemden in 2023, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Kloosterbeemden krijgt rietmoeras, wandellus en uitkijktoren

    12 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Wal-Zwijn in 2023, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Bouw overloopdijk in gecontroleerd overstromingsgebied Wal-Zwijn gestart

    20 februari 2024

    Lees verder Lees verder
  • Lees verder
    Persbericht

    Opstart volgende fase aanleg gecontroleerd overstromingsgebied Heindonk - Tien Vierendelen

    11 februari 2024

    Lees verder Lees verder
mail

Op de hoogte blijven?
Schrijf je nu in op de nieuwsbrief.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het Sigmaplan? Schrijf je dan in voor de digitale nieuwsbrief.

Schrijf me in voor de nieuwsbrief

help_outline

Nog vragen?
Contacteer ons.

Heb je nog een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op en we helpen je zo snel mogelijk verder.

Ga naar contact