Dagelijks gebruiken tientallen mensen in en rond Hamme een veer om de Schelde vlot over te steken. En dat doen ze al eeuwenlang.

Een van de vele veerbootjes rond Hamme Wie de Schelde over wil vanuit Hamme kan kiezen uit wel vier veerdiensten: naar Baasrode, Mariekerke, Weert en Tielrode. Vandaag worden de veren volop gebruikt. Niet alleen door toeristen die te voet of op de fiets de streek komen verkennen, maar ook door pendelaars en scholieren. Ook vroeger al waren de overzetdiensten de beste manier om vlot de andere oever te bereiken.

Vissersdorp

Zo maakten inwoners van Hamme gretig gebruik van de veerdienst naar vissersdorp Sint-Amands om er hun vis te kopen. Sinds 2015 is die veerdienst afgeschaft: problemen met de aanlegsteiger en een zandbank onderweg maakten het varen onmogelijk.

Vee op het veer

Ook de andere veren kennen een rijke traditie. Het veer naar Mariekerke werd al in 1287 gebruikt door monniken die er lastdieren, vee en bouwmaterialen mee naar de abdij van Hemiksem brachten. En ook het veer naar Baasrode is meer dan zeven eeuwen oud. In een document uit 1297 wordt er melding gemaakt van een veerdienst tussen Kastel en Baasrode die gebruikt werd door boeren die op weg waren naar Dendermonde.

Het veer naar Mariekerke werd al in 1287 gebruikt door monniken