Vlaanderen krijgt er weer drie overstromingsgebieden bij

In Vlaanderen heerst (vooral in de winter) overstromingsgevaar vanuit de Schelde. De Vlaamse overheid bouwt in het kader van het Sigmaplan verschillende overstromingsgebieden langs de Schelde en haar zijrivieren. Die vangen bij noodweer overtollig water tijdelijk op. Zodra het gevaar geweken is, stromen ze weer leeg. Met de afspraken tussen Air Liquide en Waterwegen en Zeekanaal NV is een belangrijke stap gezet voor de werken in de projectgebieden van de Polders van Kruibeke (600 ha), De Bunt in Hamme (67 ha) en Vlassenbroek in Baasrode (250 ha).

Als springtij samenvalt met een hevige noordwestenstorm, wordt een enorme golf water de Schelde in gestuwd. Aangezien de rivier steeds smaller wordt, naarmate ze verder landinwaarts kronkelt, stijgt het waterpeil mee. Daardoor ontstaat hevige druk op de dijken. Om dat gevaar af te wenden, ontwikkelt de Vlaamse overheid overstromingsgebieden langsheen de rivier. De dijken langs deze gebieden zijn lager dan elders, waardoor de top van de golf Scheldewater wordt afgesneden en het water over de hele lengte van de overstroombare dijk naar binnen rolt. Als het gevaar bij eb is geweken, stroomt het gebied weer leeg.

Nieuwe dijken worden aangelegd rond de toekomstige overstromingsgebieden van Kruibeke, Hamme en Baasrode. De oude Scheldedijken worden verlaagd en erosiebestendig gemaakt. Maar ook de pijpleidingen in de gebieden moeten worden aangepast of verplaatst. Deze leidingen moeten in alle omstandigheden bereikbaar zijn voor onderhoud. Daarom krijgen ze vaak een nieuwe plaats bij dit soort ingrijpende werken.

"Voor deze projectgebieden is een nauwe betrokkenheid van alle partijen van cruciaal belang"

Wim Dauwe

Deze week bereikten bouwheer Waterwegen en Zeekanaal NV (W&Z) en Air Liquide een akkoord over het verplaatsen van haar pijpleidingen. Nog in 2015 starten de voorbereidingen om de leidingen in de drie Sigmagebieden definitief te verplaatsen. Daarmee worden op termijn de Polders van Kruibeke (600 ha), De Bunt in Hamme (67 ha) en Vlassenbroek in Baasrode (250 ha) overstromingsklaar. Wim Dauwe, afdelingshoofd afdeling Zeeschelde van Waterwegen en Zeekanaal NV: “We zijn erg tevreden over dit akkoord en de samenwerking met Air Liquide. Voor deze projectgebieden is een nauwe betrokkenheid van alle partijen van cruciaal belang. Daarom hebben we een Uitvoerend Overlegorgaan opgericht waardoor W&Z en Air Liquide samen maandelijks de vinger aan de pols houden en de toekomstige werken duidelijk op elkaar afstemmen.”

Christian Nachtergaele, Director Public Affairs Belgium van Air Liquide Benelux Industries: “Air Liquide is verheugd een akkoord te hebben bereikt met Waterwegen en Zeekanaal met betrekking tot de overstromingsgebieden in Kruibeke, De Bunt (in Hamme) en Vlassenbroek. Deze oplossing is het resultaat van de goede samenwerking, betrokkenheid en verantwoordelijkheidszin van beide partijen en houdt rekening met de belangen van de lokale gemeenschap. We kunnen tevens aankondigen dat de werken in Kruibeke reeds gestart zijn."

De ingrepen in 2015 zijn echter maar de voorbode van het echte werk. Ook de definitieve verplaatsingen van de verschillende leidingen in zowel de Polders van Kruibeke, De Bunt in Hamme en Vlassenbroek in Baasrode worden voorbereid. Voor de vergunningen, werken en omschakelingen van oude naar nieuwe leidingen wordt 2 jaar uitgetrokken zodat de Polders van Kruibeke volledig afgewerkt zullen zijn tegen eind 2017. Projectingenieur Stefaan Nollet (Polders van Kruibeke): "In de Polders van Kruibeke vind je nu al een prachtig natuurgebied, waarin je het grootste deel van het jaar geniet van een zeer gevarieerd landschap. Zodra alle infrastructuur is aangelegd en de veiligheidsfunctie in werking treedt, helpt de grote oppervlakte Vlaanderen vijf keer beter beveiligen tegen overstromingen. Een akkoord over de leidingen van Air Liquide stelt ons nu in staat om de ringdijk te dichten en het gebied definitief overstromingsklaar te maken.”

"De Polders van Kruibeke zullen Vlaanderen vijf keer beter beveiligen tegen overstromingen"

Stefaan Nollet

 

In Vlassenbroek zijn de dijkwerken voor de aanleg van het noordelijke compartiment van het overstromingsgebied volop in uitvoering. In 2013 werd de compartimenteringsdijk afgewerkt. Verwacht wordt dat het noordelijk deel van de ringdijk in 2015 voltooid zal zijn.

Midden februari gaan ook de dijkwerken in de Bunt in Hamme van start. Na drie jaar moet de volledige ringdijk rond het gebied zijn afgewerkt, inclusief een bufferbekken en pompstation die zullen instaan voor de opvang en afvoer van regen- en oppervlaktewater. Ook zullen dan de nodige voorzieningen voor recreanten, zoals een parking ter hoogte van de plaatselijke horecagelegenheden, trappen en bruggen die toegang geven tot de nieuwe ringdijk zijn voltooid. Projectingenieur Hans Quaeyhaegens: “Dankzij de samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Hamme en het akkoord met Air Liquide is de realisatie van de Bunt in een stroomversnelling gekomen. Eens voltooid zal het een belangrijke bijdrage leveren aan het beveiligen van Hamme en omstreken tegen overstromingen vanuit de Schelde. Bij stormtij zal het equivalent van 800 olympische zwembaden aan Scheldewater veilig opgevangen kunnen worden.”

Waterwegen en Zeekanaal NV (WW&Z) beheert de waterwegen in het westen en het centrum van Vlaanderen.

Als Vlaams overheidsagentschap investeert W&Z in een duurzaam en dynamisch beheer van de bevaarbare waterwegen in het werkingsgebied van de vennootschap, inclusief de erlangs gelegen terreinen. Drie kerntaken stellen we hierbij voorop: de toename van transport via het water; beveiliging tegen overstromingen en bescherming van het milieu; en tot slot de versterking van het multifunctionele karakter van de waterweg, met aandacht voor recreatie, natuurbeleving en wonen langs het water.

W&Z beschouwt haar missie als een belangrijk maatschappelijk project en voert een modern, vernieuwend en toekomstgericht beleid met als inzet een mobieler, veiliger en groener Vlaanderen.

Air Liquide is wereldwijd marktleider op het gebied van gassen, technologieën en diensten voor de industrie en de gezondheidszorg. De Groep is aanwezig in 80 landen, heeft ruim 50.000 medewerkers in dienst en bedient meer dan 2 miljoen klanten en patiënten. Air Liquide’s inkomsten waren € 15,2 Miljard in 2013, en haar toepassingen die het leven en het milieu beschermen vertegenwoordigden ongeveer 40% van de verkopen. Air Liquide is genoteerd aan de Euronext beurs van Parijs (afdeling A) en maakt deel van de CAC 40 en van de Dow Jones Euro Stoxx 50 indexen.

Gerelateerd nieuws

  • Grote Nete, 2023, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Bodemonderzoek naar historische verontreiniging Grote Nete verdergezet

    22 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Groot Broek, Durmevallei, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Start nieuwe fase werken Groot Broek

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Klein Broek, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Knijtenmonitoring in Klein Broek Temse

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • In- en uitwateringssluis Grote Wal, ©De Brandt
    Lees verder
    Fotoreportage

    In- en uitwateringssluis Grote Wal - project Wal-Zwijn

    10 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Mushaag in het Mondingsgebied van de Grote Nete, ©Renaat Myny
    Lees verder
    Persbericht

    De inrichtingswerken in Mushaag zijn klaar

    3 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Tielrodebroek, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Aftellen naar de herprofilering van de ringdijk in Tielrodebroek

    28 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Archeologisch proefsleuvenonderzoek Bastenakkers
    Lees verder
    Persbericht

    Archeologisch proefsleuvenonderzoek in Bastenakkers

    21 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Kloosterbeemden in 2023, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Kloosterbeemden krijgt rietmoeras, wandellus en uitkijktoren

    12 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Wal-Zwijn in 2023, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Bouw overloopdijk in gecontroleerd overstromingsgebied Wal-Zwijn gestart

    20 februari 2024

    Lees verder Lees verder
mail

Op de hoogte blijven?
Schrijf je nu in op de nieuwsbrief.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het Sigmaplan? Schrijf je dan in voor de digitale nieuwsbrief.

Schrijf me in voor de nieuwsbrief

help_outline

Nog vragen?
Contacteer ons.

Heb je nog een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op en we helpen je zo snel mogelijk verder.

Ga naar contact