Vlaamse overstromingsgebieden bewijzen hun nut

In het getijdengebied van de Schelde zorgde de passage van regenfronten, en de daarbij horende wind, voor een verhoogde hoogwaterstand. Vooral het hoogwater van afgelopen zaterdag, met een maximum in Antwerpen van 6,77 m TAW* om 4u59, was onverwacht sterk verhoogd. De overstromingsgebieden die in het kader van het Sigmaplan werden aangelegd, hebben het overvloedige rivierwater succesvol opgevangen. Hierdoor is er in het Zeescheldebekken geen schade aangericht.

*Tweede Algemene Waterpassing (TAW): de referentiehoogte voor hoogtemetingen in België. Een TAW-hoogte van 0 meter is gelijk aan het gemiddeld zeeniveau bij laagwater in Oostende.

Overstromingsgebieden in actie

De reeds aangelegde overstromingsgebieden* langs de Schelde, de Rupel, de Durme en de Nete hebben de hoge waterstanden op de rivieren afgetopt, zodat wateroverlast kon worden vermeden. Ook het recent in gebruik genomen overstromingsgebied Kruibeke, Bazel en Rupelmonde (600 ha) flirtte zaterdag met het hoge water. De maximum waterstand in Kruibeke van 6,79 m TAW was echter net onvoldoende om het overstromingsgebied zijn nut te laten bewijzen.

*Tielrodebroek (Temse), Scheldebroek (Zele), Lippenbroek (Hamme) en Grote Wal langs de Zeeschelde; Potpolder 1 (Waasmunster) langs de Durme; Bovenzanden (Heindonk) langs de Rupel; Polder van Lier, Anderstadt 1 en 2 (Lier) langs de Nete.

Om Vlaanderen ook in de toekomst voldoende te beschermen tegen overstromingen legt Vlaams waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV in het kader van het Sigmaplan ongeveer 2.000 hectare bijkomende overstromingsgebieden aan in combinatie met lokale verstevigings- en verhogingswerken aan de waterkering.

Golfoverslag in Antwerpen

Op basis van de voorspelde waterstanden werd beslist om de waterkeringspoorten in Antwerpen niet te sluiten. Door golfoverslag kregen de Antwerpse Scheldekaaien wel een beperkte hoeveelheid Scheldewater te slikken. De zuidelijke zone van de Antwerpse Scheldekaaien is bijzonder gevoelig gebleken. Het voortzetten van de stabilisatiewerken en een verhoging van de waterkering zijn geen overbodige luxe om de stad in de toekomst - bij hevigere stormen - van wateroverlast te vrijwaren.

Ook verhoogde waterstanden op bevaarbare waterlopen in het westen van Vlaanderen

Ook op verschillende andere bevaarbare waterlopen in Vlaanderen zijn er momenteel verhoogde waterstanden. Waterwegen en Zeekanaal NV volgt de situatie uiteraard op de voet en neemt de nodige maatregelen om wateroverlast en hinder voor de scheepvaart te vermijden. Zo staat de stuw van Schipdonk in Merendree intussen volledig open zodat er zoveel mogelijk water afgevoerd kan worden via het Afleidingskanaal van de Leie richting de zee. Volgens afspraak tussen Waterwegen en Zeekanaal NV en de Nederlandse waterwegbeheerder wordt extra water afgevoerd via het sluizencomplex in Terneuzen. In Gent staan de keersluizen dicht om de binnenstad te beschermen tegen wateroverlast en in Merelbeke is de stuw gesloten om hoge waterstanden op de Ringvaart om Gent te voorkomen.

De noodpompen op de middenberm tussen het Leopoldkanaal en het Afleidingskanaal van de Leie hebben de afgelopen dagen hun werk gedaan. Deze noodpompen pompen bij dreigende wateroverlast kortstondig en steeds tijdelijk water over van het Leopoldkanaal naar het Afleidingskanaal van de Leie.

Zeegebied

Het hoogwater van zondag op maandag dreigde alarmerend te worden voor de Kust. Een voortdurende waakzaamheid van het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust was dan ook noodzakelijk tijdens het voorbije weekend. Vooral de variërende sterke wind kon ervoor zorgen dat de drempel voor gevaarlijk stormtij kon overschreden werden. Voorzorgsmaatregelen werden genomen doch de drempel voor stormvloedwaarschuwing werd niet bereikt. In de komende uren worden hoge windsterktes verwacht. Daarom blijft het niveau van waakzaamheid behouden.

Meer info?

Waterwegen en Zeekanaal NV Guy Muësen

hoofd communicatie

e-mail: guy.muesen@wenz.be gsm: 0496 59 14 40

Gerelateerd nieuws

  • Groot Broek, Durmevallei, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Start nieuwe fase werken Groot Broek

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Klein Broek, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Knijtenmonitoring in Klein Broek Temse

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • In- en uitwateringssluis Grote Wal, ©De Brandt
    Lees verder
    Fotoreportage

    In- en uitwateringssluis Grote Wal - project Wal-Zwijn

    10 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Mushaag in het Mondingsgebied van de Grote Nete, ©Renaat Myny
    Lees verder
    Persbericht

    De inrichtingswerken in Mushaag zijn klaar

    3 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Tielrodebroek, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Aftellen naar de herprofilering van de ringdijk in Tielrodebroek

    28 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Archeologisch proefsleuvenonderzoek Bastenakkers
    Lees verder
    Persbericht

    Archeologisch proefsleuvenonderzoek in Bastenakkers

    21 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Kloosterbeemden in 2023, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Kloosterbeemden krijgt rietmoeras, wandellus en uitkijktoren

    12 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Wal-Zwijn in 2023, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Bouw overloopdijk in gecontroleerd overstromingsgebied Wal-Zwijn gestart

    20 februari 2024

    Lees verder Lees verder
  • Lees verder
    Persbericht

    Opstart volgende fase aanleg gecontroleerd overstromingsgebied Heindonk - Tien Vierendelen

    11 februari 2024

    Lees verder Lees verder
mail

Op de hoogte blijven?
Schrijf je nu in op de nieuwsbrief.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het Sigmaplan? Schrijf je dan in voor de digitale nieuwsbrief.

Schrijf me in voor de nieuwsbrief

help_outline

Nog vragen?
Contacteer ons.

Heb je nog een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op en we helpen je zo snel mogelijk verder.

Ga naar contact