Of je nu wilt uitwaaien langs de Schelde of gewoon een terrasje wilt doen: in de Scheldevallei valt heel wat te beleven. Om het je nog meer naar je zin te maken, werkt Schelde Sterk Merk aan verschillende projecten.

Schelde Sterk Merk, dat zijn een hele resem partners die hun schouders zetten onder een Scheldevallei tussen Antwerpen en Gent waar het aangenaam leven én beleven is: denk aan heerlijk wandelen en fietsen op de jaagpaden langs de Schelde, bijzondere logeerplekjes en gezellige terrasjes. Die plannen krijgen vorm in projecten als ‘Van Steen tot Steen langs de Schelde’ en de uitvoering van het onthaalplan ‘Kalkense Meersen en Donkmeer’.

Waan je een kasteelheer

De Scheldevallei herbergt pareltjes van kastelen. Het project ‘Van Steen tot Steen langs de Schelde’ wil een aantal daarvan openstellen voor het publiek: het kasteel van Bornem, Laarne en Wissekerke (in Kruibeke, zie foto). Vanaf 2021 kun je ze komen bezoeken. Verwacht je op elke plek aan een extraatje. In Wissekerke treed je bijvoorbeeld in de voetsporen van een kasteelbewoner met een augmented-realitybril!

Het kasteel van Wissekerke (© Dave Geukens)

Nog meer genieten

Met het onthaalplan voor de Kalkense Meersen en het Berlaarse Donkmeer wil de Vlaamse overheid, in samenwerking met de gemeenten Berlare, Laarne, Wichelen en Wetteren, het bredere gebied langs de Schelde toeristisch op de kaart zetten. Het barst er immers van de mogelijkheden voor een dagje uit. Op de agenda? Een netwerk van onthaalpunten creëren rond Wetteren, Schellebelle, Kalken en het Donkmeer.

Tussen het gehucht Aard en Wetteren legde Waterwegen en Zeekanaal NV al een gloednieuwe weg aan, net als een fietspad van Wetteren tot Schellebelle. Aard kreeg ook een nieuw pleintje. Vanaf volgend jaar zal een fiets- en voetgangersbrug in Wetteren de stad met de natuur in de Kalkense Meersen verbinden. In Wichelen komt er een Scheldeboulevard. Met het netwerk van onthaalpunten zullen bezoekers nog meer kunnen genieten van de Kalkense Meersen en het Donkmeer.

Onlangs werd voor beide projecten een coördinator aangesteld. Benieuwd? Ze stellen zich hier aan je voor!