Internationale interesse voor het Sigmaplan

In San Francisco waren Koen Segher en Hans Quaeyhaegens van Waterwegen en Zeekanaal NV (W&Z) begin juni gastsprekers op het prestigieuze PIANNC-congres over waterwerken. De projectingenieurs lichtten er de innovatieve technieken toe van de Sigmaprojecten aan de Antwerpse Scheldekaaien en in Vlassenbroek (Dendermonde). 

Het Sigmaplan is uitgegroeid tot een project van internationale allure. Eerder was er al aandacht voor het plan in het viermaandelijkse rapport van de Estuarine and Coastal Sciences Association (ECSA). Die internationale organisatie steunt multidisciplinair onderzoek over riviermondingen en kusten, en stimuleert het toepassen van innovatieve technologieën om zulke gebieden duurzaam te beheren.

Na die eervolle vermelding kreeg W&Z begin juni nog meer erkenning in het buitenland. Enkele projectingenieurs van het Sigmaplan trokken toen naar San Francisco voor het prestigieuze PIANC- congres. PIANC staat in voor de wereldwijde promotie van een duurzaam transport over het water. Om de vier jaar houdt PIANC een congres, telkens in een andere stad.

Dit jaar was het thema van het congres Navigating the New Millennium. De nadruk lag onder meer op uitdagingen voor de scheepvaart in de 21ste eeuw en het vinden van duurzame evenwichten tussen waterbeheer, natuur, wonen en recreatie.

Historische kaaimuur gestabiliseerd

W&Z lichtte op het congres twee unieke Sigmagebieden toe. De ambitieuze gecombineerde plannen om de Antwerpse Scheldekaaien duurzaam te verstevigen, de stad nog meer te beveiligen tegen overstromingen én van de Scheldekaaien een aantrekkelijke publieke ruimte te maken, werden uit de doeken gedaan door projectingenieur Koen Segher.

Hij besteedde in het bijzonder aandacht aan de stabilisatie van de historische kaaimuur in de zone Sint-Andries en Zuid, waarvoor een op maat ontworpen renovatietechniek zal worden gebruikt. “Door de krachtwerking op de muur te veranderen wordt de muur verstevigd. Tegelijk blijft in die zone het authentieke uiterlijk van de kaaimuur intact”, aldus Koen Segher

Hergebruik van baggerspecie

Hans Quaeyhaegens gaf in San Francisco meer uitleg over het Sigmaproject Vlassenbroek in Baasrode, een deelgemeente van Dendermonde. “Om de compartimenteringsdijk in dat gebied te bouwen hergebruikte W&Z 100.000 kubieke meter baggerspecie uit de Boven-Zeeschelde. De specie werd na het baggeren en het transport over het water zo droog mogelijk aan land gepompt. Daar volgde een behandeling met toeslagstoffen om de het materiaal voldoende sterkte te geven en werd de specie onmiddellijk verwerkt in de compartimenteringsdijk in opbouw. Zowel de drijvende pompinstallatie als de mengeenheid werden door de aannemer voor dit project ontworpen en gebouwd.”

Deze techniek is bijzonder efficiënt en veroorzaakt veel minder hinder dan de klassieke werkwijzen omdat er geen vrachtwagens worden ingezet voor het transport en er geen tussentijdse stockage is tussen herkomst en bestemming van de baggerspecie. Zo worden de natuurlijke grondstoffen maximaal aangewend en bleven de omliggende dorpen duizenden vrachtwagenritten bespaard.

W&Z kreeg voor de speciale dijk financiële steun van het Europese PRISMA-project (Promoting Integrated Sediment Management). Dat stimuleert ecologisch verantwoorde baggertechnieken, slim sedimentbeheer en grensoverschrijdende samenwerking tussen Frankrijk (Nord-Pas-de-Calais), het Verenigd Koninkrijk (Engeland), België (Vlaanderen) en Nederland (zuidelijk kustgebied).

Mogelijk Nederlandse en Duitse navolging

De Nederlandse en Duitse delegaties in San Francisco toonden alvast bijzondere belangstelling voor de technieken van de Sigmawerken. W&Z zal in september ook aanwezig zijn op Deltas in Times of Climate Change, een internationale conferentie in Rotterdam. Het veranderende klimaat zal een hogere zeespiegel tot gevolg hebben. Bovendien leidt de opwarming van de aarde ook tot meer en hevigere stormen. De weerslag daarvan zal tot ver in het binnenland te voelen zijn. De internationale aandacht voor de technieken van het Sigmaplan bewijst in elk geval dat W&Z beschikt over een unieke expertise, die onontbeerlijk is in de wereldwijde aanpak van de gevolgen van de klimaatopwarming.

Gerelateerd nieuws

  • Tielrodebroek, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Aftellen naar de herprofilering van de ringdijk in Tielrodebroek

    28 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Archeologisch proefsleuvenonderzoek Bastenakkers
    Lees verder
    Persbericht

    Archeologisch proefsleuvenonderzoek in Bastenakkers

    21 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Kloosterbeemden in 2023, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Kloosterbeemden krijgt rietmoeras, wandellus en uitkijktoren

    12 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Wal-Zwijn in 2023, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Bouw overloopdijk in gecontroleerd overstromingsgebied Wal-Zwijn gestart

    20 februari 2024

    Lees verder Lees verder
  • Lees verder
    Persbericht

    Opstart volgende fase aanleg gecontroleerd overstromingsgebied Heindonk - Tien Vierendelen

    11 februari 2024

    Lees verder Lees verder
  • Groot Schoor, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Vrederechter verklaart klacht rond knijtenprobleem ongegrond

    9 februari 2024

    Lees verder Lees verder
  • Golftest mobiele waterkering, ©Thomas Bruyninckx
    Lees verder
    Persbericht

    Positieve golftest voor de toekomstige mobiele waterkering Scheldekaaien

    7 februari 2024

    Lees verder Lees verder
  • Lees verder
    Persbericht

    Samenwerking in de Demervallei had wel degelijk een impact op de wateroverlast van begin januari.

    1 februari 2024

    Lees verder Lees verder
  • Zammelsbroek
    Infopunt Zammelsbroek ©Motion Planet
    Lees verder
    Persbericht

    Nieuw infopunt biedt inkijk in de ontwikkeling van natte natuur in Zammelsbroek

    27 januari 2024

    Lees verder Lees verder
mail

Op de hoogte blijven?
Schrijf je nu in op de nieuwsbrief.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het Sigmaplan? Schrijf je dan in voor de digitale nieuwsbrief.

Schrijf me in voor de nieuwsbrief

help_outline

Nog vragen?
Contacteer ons.

Heb je nog een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op en we helpen je zo snel mogelijk verder.

Ga naar contact