Historisch overstromingsgebied aan de Durme krijgt grondige make-over

Aan de Durme in Waasmunster start waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV binnenkort met een grondige renovatie van Potpolder IV, een overstromingsgebied uit de jaren ’40 dat niet meer naar behoren functioneert. Vooraleer de werken starten, loopt een openbaar onderzoek in het kader van een milieueffectrapport. 

Potpolder IV ligt ingeklemd tussen de Durme en de E17 in Waasmunster. Het gebied is een lappendeken van natte weilanden, bosjes en zandwinningsvijvers (voor de aanleg van de autosnelweg). Rondom het gebied loopt een historische afsluitdijk. In de jaren dertig werkte het kanaliseren van de Durme tussen Hamme en Waasmunster de overstromingsproblematiek in de regio in de hand. Omdat rivierbochten het water bij hevige regenval of stormtij niet langer bufferden, zorgden hoge waterpeilen nog vaker dan vroeger voor overlast. Potpolder IV is één van de potpolders, of kunstmatige overstromingsgebieden, die daarom tussen 1938 en 1945 in de Durmevallei werden aangelegd.

Ringdijk sluiten

Door de aanleg van de E17 in de late jaren ’60 werd Potpolder IV steeds minder nuttig. De autosnelweg sneed een topje van het gebied, maar doorbrak ook de ringdijk errond. De voorbije jaren (2010, 2011, 2012, 2013, 2016) bleek meermaals dat de potpolder de omliggende woonwijken geenszins beschermt tegen wateroverlast. Via gericht renovatiewerk wil waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV de potpolder opnieuw performant maken, in het kader van het Sigmaplan.

“Dat doen we door het afgesneden deelgebiedje links te laten liggen, en de ringdijk rond het gebied aan de oostzijde van de E17 opnieuw te sluiten. Tegelijk verhogen we deze ringdijk tot een hoogte van 8 meter TAW*, de veilige Sigmahoogte voor dijken in deze regio. De ringdijk zorgt ervoor dat stormwater vanuit de potpolder niet naar de omliggende dorpen vloeit”, zegt projectingenieur Hans Quaeyhaegens van Waterwegen en Zeekanaal NV. “Aan rivierzijde verlagen we de Durmedijk, zodat stormvloedgolven over de dijk het overstromingsgebied kunnen binnenstromen. Zo toppen we hoge waterpeilen af en voorkomen we wateroverlast voor de gebieden meer stroomafwaarts.”

Nieuw pompgemaal

In tegenstelling tot de traditionele gecontroleerd overstromingsgebieden, die over uitlaatsluizen beschikken om opgevangen water terug te laten stromen naar de rivier, beschikt Potpolder IV enkel over afwateringspompen. Maar hun functionaliteit laat momenteel te wensen over. Quaeyhaegens: “Wanneer de potpolder bij stormtij volloopt, gemiddeld ongeveer één keer per jaar, moeten we telkens noodpompen inschakelen omdat het huidige pompstation er niet langer in slaagt het water weg te pompen. De afwateringsbuis ligt dan ook te laag, in verhouding tot het slib dat zich in de Durme ophoopt. Een volledige vernieuwing van het pompgemaal dringt zich op.”

Duurzame toekomstplannen

Op de rivier zelf staan de komende jaren onderhoudsbaggerwerken op stapel. De baggerspecie die Waterwegen en Zeekanaal NV daarbij verwijdert, wil ze via het Europese USAR-project hergebruiken voor het ophogen van de ringdijk rond Potpolder IV.

Vanaf 2020 komt natuurinvulling in het kader van het Sigmaplan in beeld: een grootschalig herinrichtingsproject dat ruimer gaat dan de contouren van de historische Potpolder IV, waarbij zones als wetland zullen ingericht worden.

Jouw mening telt!

Vooraleer de renovatiewerken in Potpolder IV van start gaan, wil Waterwegen en Zeekanaal NV graag de impact van de werken op de omgeving nagaan. Daar peilen we naar via een milieueffectrapport, waaraan ook omwonenden en belanghebbenden kunnen bijdragen.

Van maandag 10 april tot en met dinsdag 9 mei ligt de aanmelding voor het milieueffectrapport ter inzage in het gemeentehuis van Waasmunster (Vierschaar 1, 9250 Waasmunster). Van donderdag 13 april tot en met vrijdag 12 mei kun je hiervoor eveneens terecht in het gemeentehuis van Zele (Markt 50, 9240 Zele - Loket Milieudienst, 1e verdieping)

Tijdens die periode kun je suggesties en opmerkingen formuleren. Let wel, de opmerkingen moeten betrekking hebben op milieuaspecten in brede zin. Inhoudelijke bezwaren tegen het project worden nu niet behandeld. Dat gebeurt pas later, in de procedure voor de omgevingsvergunning. Na afloop bundelt de dienst Mer van de Vlaamse overheid deze opmerkingen en de adviezen van officiële instanties tot richtlijnen voor het MER. Een team van onafhankelijke experts stelt daarop het eigenlijke MER op.

*Tweede Algemene Waterpassing (TAW): de referentiehoogte voor watermetingen in België. Een TAW-hoogte van 0 meter is gelijk aan het gemiddeld zeeniveau bij laagwater in Oostende.

Gerelateerd nieuws

  • Groot Broek, Durmevallei, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Start nieuwe fase werken Groot Broek

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Klein Broek, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Knijtenmonitoring in Klein Broek Temse

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • In- en uitwateringssluis Grote Wal, ©De Brandt
    Lees verder
    Fotoreportage

    In- en uitwateringssluis Grote Wal - project Wal-Zwijn

    10 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Mushaag in het Mondingsgebied van de Grote Nete, ©Renaat Myny
    Lees verder
    Persbericht

    De inrichtingswerken in Mushaag zijn klaar

    3 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Tielrodebroek, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Aftellen naar de herprofilering van de ringdijk in Tielrodebroek

    28 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Archeologisch proefsleuvenonderzoek Bastenakkers
    Lees verder
    Persbericht

    Archeologisch proefsleuvenonderzoek in Bastenakkers

    21 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Kloosterbeemden in 2023, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Kloosterbeemden krijgt rietmoeras, wandellus en uitkijktoren

    12 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Wal-Zwijn in 2023, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Bouw overloopdijk in gecontroleerd overstromingsgebied Wal-Zwijn gestart

    20 februari 2024

    Lees verder Lees verder
  • Lees verder
    Persbericht

    Opstart volgende fase aanleg gecontroleerd overstromingsgebied Heindonk - Tien Vierendelen

    11 februari 2024

    Lees verder Lees verder
mail

Op de hoogte blijven?
Schrijf je nu in op de nieuwsbrief.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het Sigmaplan? Schrijf je dan in voor de digitale nieuwsbrief.

Schrijf me in voor de nieuwsbrief

help_outline

Nog vragen?
Contacteer ons.

Heb je nog een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op en we helpen je zo snel mogelijk verder.

Ga naar contact