Na een zomerpauze van drie weken starten we op maandag 31 juli met het tweede en voorlopig laatste luik van de heiwerken op Nieuw Zuid. In deze Antwerpse kaaizone vervangen we de oude kaaimuur door een nieuwe, stabielere constructie. Het stalen geraamte van de nieuwe muur trillen en kloppen (‘heien’) we de ondergrond in. De werken in dit deel van Nieuw Zuid duren nog tot eind september.

Nieuw Zuid is een van de zeven projectzones van het Scheldekaaienproject, waarmee we in Antwerpen werk maken van stabiele en fraaie kaaimuren, die de stad de komende eeuw beschermen tegen hoge waterpeilen van de Schelde. De zone Nieuw Zuid, aan de Ledeganckkaai en de d’Herbouvillekaai, is de enige die geen renovatie meer toelaat. Daarom breken we er de oude muur stelselmatig af, om plaats te ruimen voor een nieuwe muur, opgebouwd rond een stalen geraamte.

Opbouw combiwand

Sinds het voorjaar zijn we actief in deelzones 2 en 4 van Nieuw Zuid. Na de afbraak van de stukken kaaimuur aan de hand van springstoffen, gingen we begin juni van start met de wederopbouw. Om het stalen geraamte te vormen, slaan en trillen we met zware apparatuur stalen buispalen en damplanken de ondergrond in. Deze elementen gaan tot twintig meter diep in de Boomse Klei en vormen aaneengeklonken een zogenaamde combiwand.

Tweede luik

Tijdens het voorbije bouwverlof lagen de werken drie weken stil. Vanaf maandag 31 juli hervatten we het heien en werken we toe naar eind september. Het trillen en kloppen kan gepaard gaan met geluids- of trillingshinder. Het geluid van het heien draagt gemiddeld een kilometer ver, maar kan afhankelijk van de wind ook verder gehoord worden. De laatste deelzones van Nieuw Zuid zijn naar schatting midden 2018 aan de beurt.

Infokeet

Op elke derde woensdag van de maand is de infokeet van Nieuw Zuid op de Ledeganckkaai tussen 12 en 20 uur open voor bezoekers. Je ontdekt er alles over de Scheldekaaien, het Sigmaplan en de werken zelf, met speciale aandacht voor de zones waar we momenteel aan de slag zijn. Volgende openingsdag: 16 augustus.