Europa luidt alarmbel over zoetwatergetijdennatuur

Uit de jongste lijst van Europese ‘rode’ habitats blijkt dat zoetwatergetijdengebieden in West-Europa steeds meer in verdrukking raken. De inname van natuur door de mens, indijking en klimaatverandering zijn de voornaamste bedreigingen.

Slikken en schorren, geulen en kreken, wilgenvloedbossen of rietvelden onder invloed van het getij: zoetwatergetijdennatuur wordt een steeds schaarser goed. Dat blijkt uit het Europese rapport met ‘rode’ (lees: bedreigde) habitats, dat jaarlijks in opdracht van de Europese Commissie wordt opgesteld. Zoetwatergetijdengebieden zijn niet alleen kwetsbaar, ze zijn ook in hun voortbestaan bedreigd. Hoe komen deze habitats op de rode lijst terecht?

Gulzig ontgroenen

Zoetwatergetijdengebieden staan per definitie onder invloed van het getij, stroomopwaarts van het mondingsgebied van getijdenrivieren. In Vlaanderen komt dit soort gebieden voor in het Zeescheldebekken. Daar staat de schakering van zoet naar zout water volledig onder invloed van het getij. Dat maakt het Zeescheldebekken uniek in Europa. Eb en vloed laten zich voelen van de Nederlandse grens tot Gent, en op de zijrivieren van de Schelde: de Durme, de Rupel, de Netes tot Grobbendonk en Itegem, de Dijle tot Haacht en de Zenne tot Zemst. Maar ook binnen het Scheldebekken zijn zoetwatergetijdengebieden allerminst dik gezaaid.

Watervervuiling, klimaatverandering en de invloed van exoten zijn voor zoetwatergetijdennatuur bedreigende factoren, stelt het Europese rapport. Tellen we daar in Vlaanderen ook bij: indijking en de ‘verhardingsdrang’ van de mens. Hebben getijdenrivieren door indijking, verkaveling of bepoldering geen ruimte om natuurlijk te stromen en riviernatuur te bevloeien, dan is het weinig waarschijnlijk dat zoetwatergetijdennatuur zich ontwikkelt, laat staan standhoudt.

Natuurlijk erfgoed

De Notelaer, Ballooi en ’t Stort van het Buitenland in Bornem en Temse, de Schorren van Branst en Sint-Amands, het Groot schoor van Hamme en Grembergen zijn de grootste Vlaamse zoetwatergetijdengebieden. Het zijn restanten van een hertekend landschap. Eeuwenlang werden de Vlaamse riviervalleien gedomineerd door kronkelende rivieren, omzoomd door een unieke schakering aan riviernatuur. Zo komen wilgenvloedbossen bijvoorbeeld enkel in Nederland en Vlaanderen voor, langs de Schelde en haar zijrivieren. Even lang heeft de mens ook getracht om de getijdenrivieren in te dijken en recht te trekken, voor economisch gewin en veiligheid.

Zoetwatergetijdennatuur is een vorm van natuurlijk erfgoed, maar kan anno 2017 ook haar waarde bewijzen in de strijd tegen overstromingen. Het Sigmaplan geeft zoetwatergetijdennatuur daarom in verschillende projectgebieden een boost. Dat doen we door overstromingsgebieden een gecontroleerde getijdenwerking te geven, of door gebieden aan het water stevig te omdijken en vervolgens te ontpolderen. Via die maatregelen geven we de Schelde en haar zijrivieren opnieuw ruimte om te (over)stromen en een natuurlijk, authentieke landschap vorm te geven.

Kom het ontdekken!

Zoetwatergetijdennatuur biedt een prachtig schouwspel voor natuurliefhebbers, door de specifieke planten en dieren die er leven. Dankzij het Sigmaplan kun je dat aan den lijve komen ontdekken in de projectgebieden Cluster Kalkense Meersen Vlassenbroek Wal-Zwijn Lippenbroek Cluster Bornem en Nete en Kleine Nete. In de Durmevallei Schouselbroek en Dijlemonding werken we volop aan de ontwikkeling van zoetwatergetijdennatuur of liggen er plannen op tafel. Dankzij die inspanningen hopen we dit zeldzame natuurtype een tweede levensadem te geven.

Gerelateerd nieuws

  • Groot Broek, Durmevallei, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Start nieuwe fase werken Groot Broek

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Klein Broek, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Knijtenmonitoring in Klein Broek Temse

    11 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • In- en uitwateringssluis Grote Wal, ©De Brandt
    Lees verder
    Fotoreportage

    In- en uitwateringssluis Grote Wal - project Wal-Zwijn

    10 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Mushaag in het Mondingsgebied van de Grote Nete, ©Renaat Myny
    Lees verder
    Persbericht

    De inrichtingswerken in Mushaag zijn klaar

    3 april 2024

    Lees verder Lees verder
  • Tielrodebroek, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Aftellen naar de herprofilering van de ringdijk in Tielrodebroek

    28 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Archeologisch proefsleuvenonderzoek Bastenakkers
    Lees verder
    Persbericht

    Archeologisch proefsleuvenonderzoek in Bastenakkers

    21 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Kloosterbeemden in 2023, ©Vilda
    Lees verder
    Persbericht

    Kloosterbeemden krijgt rietmoeras, wandellus en uitkijktoren

    12 maart 2024

    Lees verder Lees verder
  • Wal-Zwijn in 2023, ©Yves Adams
    Lees verder
    Persbericht

    Bouw overloopdijk in gecontroleerd overstromingsgebied Wal-Zwijn gestart

    20 februari 2024

    Lees verder Lees verder
  • Lees verder
    Persbericht

    Opstart volgende fase aanleg gecontroleerd overstromingsgebied Heindonk - Tien Vierendelen

    11 februari 2024

    Lees verder Lees verder
mail

Op de hoogte blijven?
Schrijf je nu in op de nieuwsbrief.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over het Sigmaplan? Schrijf je dan in voor de digitale nieuwsbrief.

Schrijf me in voor de nieuwsbrief

help_outline

Nog vragen?
Contacteer ons.

Heb je nog een vraag of opmerking? Neem dan contact met ons op en we helpen je zo snel mogelijk verder.

Ga naar contact