Op het Antwerpse Nieuw Zuid legt Waterwegen en Zeekanaal NV de laatste hand aan het stalen geraamte van twee nieuwe stukken stadskaaimuur. Nu alle buispalen op hun plek staan, moet enkel nog een veertigtal damplanken geheid worden. Daarmee is de luidruchtigste fase van de huidige heicampagne alvast achter de rug.

Nog tot en met eind september zal er rond de werfzone van Nieuw Zuid geklop te horen zijn. De geluids- en trillinghinder voor omwonenden zal tijdens de laatste 3 weken van de heiwerken echter aanzienlijk minder zijn dan tijdens de voorbije zomerperiode.

Het geraamte van de nieuwe kaaimuur bestaat uit stalen buispalen en damplanken, die in de ondergrond geklopt worden (‘geheid’) en als een gigantische meccanoset samen een wand vormen. “Om je een idee te geven: één zo’n buispaal weegt 45 ton, heeft een diameter van 1,8 meter en meet 37,5 meter in de lengte”, zegt projectingenieur Reinhilde Vanhooydonck van Waterwegen en Zeekanaal NV. Aan de hand van een trilblok van 60 ton en een heihamer worden de buispalen tot 20 meter diep in een ondergrond van Boomse Klei gedreven. “Na de heicampagne in deelzone 2, hebben we sinds midden augustus alle buispalen van deelzone 4 in de bodem geslagen. Rest nu enkel nog het heien van een veertigtal damplanken. De planken zijn lichter, ‘slechts’ 6 ton zwaar, en geven tijdens het heien veel minder weergalm zoals bij buispalen het geval is”, zegt werfleider Hannes Riské van aannemer THV Scheldekaaien.

Meer info over de werken op de Antwerpse Scheldekaaien en Nieuw Zuid vindt u hier